Forberedelser

I den mentale forberedelsen har jeg latt meg inspirere av tre av mine forbilder:

«Har du viljen, er du halvveis» sa Tor Heyerdahl.

«Det største mot er motet til å snu i tide» sa Fridtjof Nansen.

«For å ha mot, må du være redd» sier Jo Nesbø.

Å padle Nord-Norgekysten er en av de største utfordringen jeg noen gang har latt meg ut på. Jeg er 53 år og har sjelden møtt frykt så sterkt som nå. Jeg har møtt frykten med å forstå oppgaven, trene opp min egen kompetanse og beholde perspektivet på hva som er viktigst – å komme hjem!

I boka «Deep Survival» som handler om hvem som overlever og hvorfor, fremheves det viktigste som å forstå oppgaven og å beholde humøret.

Den praktiske forberedelsen har bestått i å finne et kompetansemiljø å lære av og å finne en kajakk og annet utstyr som passer for turen. Valget falt på Kajakkentusiastene i Nevlunghavn. De er ekte entusiaster og deler raust av både sin kompetanse og padleglede. Deretter var det bare å sette i gang og lære så mye av dem som det var mulig å få til for en stiv voksen hjerne. Mine læremestre har vært Anita Henriksen, Eirik Vinkenes, Øyvind Rishovd og Synnøve Didriksen Rishovd, som alle står bak Kajakkentusiastene.

For å bli kjent med ruta og forstå utfordringene underveis har jeg snakket med andre padlere og fått nyttige små og store tips. Knut Holmann, Egil Søby, Paul Olai-Olausen, Robert Løken, Jostein Tvedten, Lars Verket og flere andre har delt gavmildt av sin tid og kunnskaper. I tillegg har jeg lest alt jeg har kommet over av blogger, magasiner og bøker, deriblant Jim Danielssons bok «148 dagar i havskajak»,  magasinet Padling og Friluftsmagasinet.