Håndverket, kunsten og kjærligheten – til båt

Båtbyggeren Ulf Bjørnar Mikalsen på Kjerringøy lager tradisjonsbåter, både nordlandsbåt og spissbåt. På hans verksted lukter det tre og tjære. Jeg hadde lengtet etter lukta helt siden jeg var her med SAKTERUTA i fjor, og det luktet like godt som jeg husket.

I vinter har båtbyggeren hatt et spennende samarbeid med keramiker og kunstner Tora Haabet. «Mens jeg har tenkt forholdstall og funksjon, har hun bragt inn det formmessige i linjeføring og utforming. Det har gitt en ennå vakrere båt. Jeg har blitt oppmerksom på detaljer som ellers hadde blitt oversett,» sier båtbyggeren.

Båten er brukt så lenge vi har hatt bosettinger. Helt opp til Alta finner vi helleristninger med motiv av båt. Vi snakker om mange tusen år tilbake i tid. Båten har i hele denne perioden vært i konstant utvikling og forandring. Selv om den har mista sin funksjon som fiskebåt og hovedbruksbåt for landsdelen, så har den en framtid som fritidsbåt og en måte å komme nær naturen på. «Å lage nordlandsbåt er en av de triveligste måtene å svelte i hjel på» humrer båtbyggeren og gnir seg i skjegget mens han hevder at «båtbyggaren er vel så verneverdig som båtan».

Båtbyggerens neste bok handler om kjærligheten til nordlandsbåten. Han har et uutømmelig reservoir av opplevelser i båt å øse av. Karrieren med årer startet i seksårsalderen. Det lyser fortsatt kjærlighet til sjøen og båten i øynene.

Skal du til Kjerringøy, så ta turen innom på skøtet, det vil si båtbyggeriet. Her er mulighet både for båtturisme og foredrag for grupper.

Les mer: www.ulf.no

Etter les om båtbygging i bøkene «Klink og kravell» eller «Trebåtbygging – Bygging av spissbåt i Rana»