Lukten av sjø og saltvann

I Åsbygda, der jeg vokste opp, var det langt til havet. Mitt første sjøbad hadde jeg i fjæra utenfor Mandal som 16-åring. Jeg hadde stukket av på ferie med en kjæreste helt uten tillatelse i heimen. Kanskje var det forventningen om «konfirmasjonen» som ventet meg da jeg kom hjem som farget opplevelsen av mitt første dypp i salt vann. Jeg syntes det luktet litt råttent av sjøvannet.

Jeg ble «konfirmert», men uten at det hjalp nevneverdig. Hangen til frihet ble bare ennå sterkere. Jeg hadde fått smaken på luft under vingene. Etter hvert ble det dykking, seilbåt og omsider kajakk. Og lukten av sjø, den er blitt et synonym med frihetsfølelse. Når jeg padler på flat svulmende sjø blir den følelsen ekstra sterk. Da lukter sjø og saltvann av eventyr. I det eventyret har jeg kongefølelsen.