Hvor lang er en dag?

– Kan du av og til skrive om hvor lange dagsetapper du padler, hva du spiser, etc, spurte en av SAKTERUTAs faste fan på Facebook.
Klart jeg kan! Det hersker egne mål for tid og rom på SAKTERUTA. Distanse regnes i pekefinger med knoke. Det tilsvarer 3 nM eller muligens 1 time under greie forhold. Dagen starter ved fjære sjø. Den slutter når kapteinen blir trøtt, men aldri i rom sjø. Når noe oppstår så oppstår det straks. Det handler oftest om bølger, vind og andre havgående fartøy. Et par ganger har det handlet om hval.
Padling på mitt nivå er gjennomførbart i et lagspill med naturen og kun da. Forleden dag da jeg lå inneblåst og regnvåt på ei steinalderstrand ble det kun et par timer padling. Den siste halvtimen slukte alle mine krefter. Det var Real turmat på menyen i byssa den dagen. Den var djevelsk god! Det kjentes som en lang dag.
I går hadde jeg to økter. En svett etappe på et par timer opp Nesstraumen for full maskin i en kamp mot tida. Jeg måtte være framme før tidevannet snudde. I Nesstraumen fosser vannet ut og inn med en kraft som overgår mine skippernarmer. Etter et drag over land til innsida av Hammarøy havnet SAKTERUTA i beskyttet farvann. Neste etappe var tre pekefingre, omtrent 15 kilometer i samme retning som fallende sjø. Makrellstimer plasket i overflata. Sola varmet og speilet seg i sjøens lette krusninger. Hele turen var en herlig nytelse. Der indre farvann åpner seg mot Vestfjorden og Lofotveggen reiser seg i vest gikk nytelsen over til ekstase og kapteinen tok til å synge Eg veit meg eit land av full hals. Nærmest uthvilt anløp SAKTERUTA Tranøy fyr. På menyen sto hvalgryte. Den var djevelsk god. Det kjentes som en kort dag.
I dag er det St. Hans. Hele besetningen har fått fri for å nyte livet på vakre Hamarøy. Frokostbuffe, rømmegrøt, wienerbrød, frukt. Besøk på Mormors galleri. En vandring på klippene ut mot havet i utendørsgalleriet. Middag på Tranøy fyr om kvelden. Jeg kjenner jeg biter meg fast i loftsrommet mitt med utsikt mot Lofotveggen. I morgen er det spådd løy vind, jeg har pakket havregryn, egg og bacon. Kanskje blir det sju pekefingre i morgen?
Blir det forhold er jeg tilbake til foring med nøtter og sjokolade hver time og camelback med friskt vann på ryggen. Bare én ting er sikkert: Jeg kommer tilbake til Tranøy fyr. Her forsvinner tiden helt.

Randi Skaug
Kaptein SAKTERUTA