Monthly Archives: July 2013

Sjeldne anledninger og usedvanlige folk

Sjeldne anledninger og usedvanlige folkBrynilden og det beryktede Lopphavet lå rett foran bauen. Ikke noe havstykke på turen har jeg fått fler advarsler mot og av folk som har greie på det.  I dag lå det paddeflatt. “Ja,vi runder Brynilden”, nikket vi alle tre bekreftende til hverandre. Det var overstyrmann Ragni, byssegutten Jarle og kapteinen selv som var på  broa da beslutningen ble tatt. En sånn anledning kommer sjelden. Allerede samme natt skulle det blåse opp. Det var snart natt, selv om det ikke er så lett å se her nord hvor midnattssola fortsatt lyser.

Væ’ me

randi og ragniFor ganske nøyaktig åtte år siden satt den gamle filosofen Arne Næss sr med pledd over beina i hagen min og spiste vafler med hjemmelaget plommesyltetøy. Han satt samtidig og tygde på ord. “Væ’ me'” skøyet Arne og gjorde noen inkluderende bevegelser med armene.  Han gjentok det hverdagslige uttrykket for å være med omtrent tre – fire ganger før han ettertenksomt nikkende konkluderte med at “tilskuer – det er noe annet det”.

Hør nå etter hva jeg sier

Det heter at det er lett å prate, men vanskelig å lytte. På en liten unnselig lapp fra i fjor sommer sto det: ” Spis mer. Pass på overskuddet.” Den var skrevet på flyet hjem etter at SAKTERUTA var gått i land med “motorhavari” omtrent halvveis mellom Rørvik og Russland. En muskel i sida hadde fått en brist. Jeg hadde spjæra i fjæra, som en kompis så morsomt bemerket. Nok om historien. Spørsmålet er om jeg lærte noe.
Ja, jeg tok grep.